Masszázsról bővebben

A masszázs olyan gyógyító eljárás, amelyet kezünkkel végzünk a test felületén, meghatározott fogásokkal. E fogások segítségével az alkalmazás helyén, illetve az egész szervezetben gyógyhatást lehet kiváltani. Manapság számos gyógy-segédeszköz, masszírozógép került forgalomba, de a kézzel végzett masszázs teljes egészében nem helyettesíthető.

Masszázs irányok:
Gyógymasszázs: gyógyító célzattal végzett tevékenység, többnyire más fizikoterápiás eljárásokkal együtt alkalmazzák.
Klasszikus svédmasszázs speciális masszázsformák: szegment, kötőszöveti és reflexzóna masszázs.
Sportmasszázs: a sportteljesítmény javítása céljából alkalmazzák, lehet bemelegítő, tréning vagy fáradtság masszázs.
Frissítő masszázs: egészséges, de keveset mozgó embereken végezzük, kellemes közérzetet biztosít, fáradtságot csökkent, de nem pótolja a rendszeres testmozgást.
Relax masszázs: a teljes kikapcsolódás, a testi-lelki harmónia összhangba segítésének módja, valamint tökéletes kényeztető masszázs bárkinek.

Hatásai:
A masszázs hatása függ a kezelt testfelület terjedelmétől, az alkalmazás helyétől, az ingerek minőségétől és erősségétől. A szervezetben sokrétű, bonyolult és egymással összefüggő élettani változások jönnek lére. Ezeket 3 fő csoportra osztjuk. A masszázs helyi hatásai: a bőrre, a bőr alatti kötőszövetre és az izomzatra vonatkoznak.

Bőr:
vérbőség keletkezik, a hőmérséklet emelkedésével. Olyan kémiai anyagok termelődnek, melyek értágító hatásúak, és a vérkeringést élénkebbé teszik. A vérkeringés fokozódása a szövetek jobb táplálkozásához, a sejtek anyagcseréjének élénküléséhez vezet, a kezelt terület felmelegszik. Meggyorsul az elhalt hámsejtek leválása. A mechanikai hatások hozzájárulnak a bőr természetes rugalmasságának megőrzéséhez. Fokozódik a faggyú és verejték elválasztás.

Bőr alatti kötőszövet:
a masszázs hatására a gazdag vér- és nyirokhálózat összepréselődik, majd kitágul, ezáltal fokozódik a keringés, amely következményeként a helyi szövetek táplálása javul és az egész szervezet nedvkeringése élénkül. A beteg testrészek és izmok felett a bőr elmozgatása révén megindul a nyirokkeringés. Eltűnnek a hűvös vizenyők, megszűnik a narancsbőr. A folyadék mellett a gyulladásos anyagcseretermékek, zsír is felgyülemlik, s mindezek felszívódása a masszázs hatására felgyorsul.

Hatása az idegrendszerre:
Bizonyos masszázstechnikák hatékonyan csökkentik az érző idegvégződések érzékenységét, ezért ezeket gyakran alkalmazzák fájdalomcsillapításra ideggyulladás és idegfájdalmak esetén. A lágy fogások stimulálják a mozgatóidegeket, emelik az izmok ingerelhetőségét.

Hatása a pszichére
Egyes technikák nem csupán a mozgásszervi betegségek esetén, hanem mentális értelemben is hathatós segítséget nyújthatnak. A lágy masszázsfogások megnyugtatják az idegeket, szabaddá teszi a légzést, oldja a feszültségeket, segítenek az ellazulásban. Előfordulhat, hogy masszázs közben a páciens egyszerűen álomba merül Ez is a test, a lélek és az elme mély ellazulásának jele.

Hatása az izmokra és ízületekre:
A masszázs hatására a megfeszült izmok ellazulnak (detonizálás), az ernyedt izomzat pedig újult erőre kap, helyreállhat a normál izomfeszesség. Intenzív testmozgás után az anyagcsere során termelődő tejsav lerakódik az izomszövetekben, ami izomlázat, izomgörcsöket eredményezhet. A masszázs elősegíti a tejsav eloszlását és kiürülését a fáradt izomzatból, ezáltal enyhíti a fájdalom és fáradtságérzetet. A sportolók verseny előtti felkészítése során alkalmazott masszázs segít a fáradtság csökkentésében, javítja az izomtónust, fokozza az izom rugalmasságát és az összehúzódás erejét növelve, erősíti az izmokat.

Hatása a csontokra:
Csont, vagy izületi sérülések után, mivel az izmok és ízületek mozdulatlanságra kényszerülnek, lelassul a helyi vérkeringés, nyirokpangás következik be, ez pedig duzzanathoz, izomletapadásokhoz vezet. Megfelelő masszázs alkalmazásával felgyorsíthatjuk a vér- és nyirokkeringést, eloszlik a duzzanat, fellazul az összetapadás, és az ízület visszanyeri egészséges aktivitását.

Hatása a vérkeringésre:
A masszázs akár többszörösére is növelheti a felületes és a mélyen fekvő testszövetek vérellátását. A vérellátás javítja a sejtek oxigén- és tápanyagellátását. Emellett az érintés és az élénkebb vérkeringés a nyirokrendszer működését is serkenti, amitől javul a lerakódott salak és méreganyagok kiválasztásának és elszállításának hatásfoka. A vér- és a nyirokkeringés megélénkülése gyúrással érhető el. A megfelelő immunvédekezés alapja pedig nem más, mint a kielégítő vérkeringés és a jól működő nyirokrendszer.

Hatása a szervekre:
A masszázs belső szerveink működésére is hatással van. Ez abból adódik, hogy belső szerveink kapcsolatban állnak bőrünk bizonyos zónáival, és köztük reflexszerű (automatikus) reakciók léphetnek fel. A bőr ilyen jellegű zónáinak célirányos masszírozásával befolyásolhatjuk egyes szerveink, mint például a vese, a máj vagy a szív működési zavarait.

Általános hatások:
A test nagy felületének kezelése az egész szervezetre kihat. Javul a vér- és nyirokkeringés, a szívműködés, légzés, gyorsulnak az anyagcsere folyamatok, javul a regeneráció. Az idegrendszeri hatások kétfélék. Az erős, ingerlő fogások élénkítenek, fokozzák a szervezet aktivitását, míg a nyugtató jellegű fogások a test elernyedéséhez, pihenéséhez segítenek hozzá.

Share