GYIK – GYakran Ismételt Kérdések

Néhány gyakori kérdés, amit talán sosem mertél megkérdezni a masszőrödtől (sem)

Sokan nem járnak masszőrhöz, mert vagy úgy érzik, hogy „egy kis gyurmázás” úgy sem segít olyan problémákon, amelyekkel ők már régóta küzdenek, vagy azt hiszik, hogy egy egyszeri, szakértő kezek alatt eltöltött óra majd fellazítja mindazokat az izmokat, amelyeket hosszú hetek, hónapok vagy évek rossz tartása / szokása merevített be. Pedig a masszőrök örömmel foglalkoznának mind a régi problémákkal, mind az akut fájdalmakkal, ám csodát ők sem képesek tenni: szükséges, hogy lehessen együtt gondolkodni, együttműködni a vendéggel, legyen a vendégben motiváció az életmódbeli változásra (rendszeresség!), és hogy az együtt töltött idő alatt megtanuljon ellazulni, pihenni, az életmódváltásra tudatosan rákészülni, hogy valóban nagyon eredményes legyen a masszázs.

Sokan azért nem keresik fel a masszőrt, mert bizonytalanok: nem tudják, mi fog történni, ha bejelentkeznek egy masszőrhöz. Álljon itt néhány gyakori kérdés, amit talán sosem mertél megkérdezni a masszőrödtől (sem):

Mi történik az első találkozáskor?

Miután felkerested az ajánlás, honlap, stb. alapján a neked szimpatikus masszőrt és telefonon vagy e-mailen időpontot egyeztettetek, akkor – ha szakmabelivel találod szemben magad – valószínűleg megkérdezi, milyen problémával keresnéd fel, és mi a célod. Ugyanis a masszőr nem tévébeli távgyógyító guru és tudnia kell, hogy pihenni / relaxálni vágysz, a derékfájásodat kívánod enyhíteni vagy például a combodon általad látni vélt narancsbőrt szeretnéd eltüntetni. Mindezt részletesen természetesen majd az első találkozáson lehetséges átbeszélni, akárcsak azt is, hogy a „probléma” megoldására előre láthatólag mennyi időt szántok, azaz hányszor lenne érdemes találkozni és mikor lesznek a találkozások. Szó esik az anyagiakról és a közös munka menetéről is, hogy minél kellemesebb / hatékonyabb / intenzívebb legyen.

Ott van már a masszőr, miközben levetkőzöm?

A legtöbb helyen a masszőr nincs jelen, amíg levetkőzöl és le nem fekszel a patyolat tiszta masszázs-ágyra, arccal lefelé. A masszázs ágyon vagy a közelben, kézügyben egy makulátlan, friss törölközőnek is ott kell lennie, hogy a saját kényelmed és biztonságos ellazulásod érdekében takarhasd magad, ha a teljes meztelenséget kedveled. Amikor érkezik a masszőr első mozdulata biztosan az lesz, hogy betakar.

Le kellene vennem az alsóneműmet, ha masszíroznak?

A legtöbb ember jobban szereti, ha rajta maradhat az alsónemű, ezért masszázshoz a könnyű és masszázskrémre ill. masszázsolajra nem „érzékeny” fehérnemű ajánlott. Ha a problémád, ami miatt masszíroznak a derék ill. keresztcsonti tájékot vagy a csípődet érinti, akkor a szorosan illeszkedő fehérnemű esetleg útban lehet; ilyenkor a számodra elviselhető legkisebb fehérneműt vegyél fel! Néhányan jobban érzik magukat meztelenül. Ez csak tőled függ! A masszőr azonban mindig betakar és csak az éppen kezelt testfelület marad szabadon! No, meg egy képzett és profi masszőr még véletlenül sem fog hozzáérni az intim testrészedhez.

Mit tegyek, ha szégyellem egy bizonyos testrészemet és nem akarom, hogy a masszőr lássa?

Az emberek a legkülönbözőbb okok miatt szégyenlősek. A leggyakoribbak a következők: túlsúlyos vagyok túl szőrős a testem pattanásaim vannak "csúnyák" a lábaim hegek vannak a testemen Ezek miatt még nem kell kerülnöd a masszőrt, ahogy az orvost sem kerülöd el. Ha valamelyik testtájadat szégyelled, meg is kérheted a masszőrt, hogy azt hagyja ki. Ráadásul, amint a fenti kérdésre válaszolva olvashattad: a masszőr mindig betakar és csak az éppen kezelt testfelület marad szabadon.

Mi történik, ha elszunyókálok, vagy ne adj’ Isten elcsöppen a nyálam masszázs közben?

Nagyon sok kedves vendég békésen szunyókál masszázs közben, és amikor fölébred, veszi csak észre, hogy elcsöppent a nyála. Ez teljesen hétköznapi dolog, olyannyira, hogy a sok helyen papírtörlőt tesznek az arcod alá. Ha gondolod, kérj! Ugyan ez vonatkozik az orra is: a masszázs beindítja a nyirokkeringést és a nyálkahártyák vérbősége orrdugulást/szipogást okozhat! A profi masszőrnél kézügyben a papír zsebkendő: használd bátran! Szintén a fokozott nyirok és vérkeringés hatása lehet, hogy fokozott vizelési inger jelentkezik masszázs közben: egy-egy testrész kezelését követően nyugodtan menj, és könnyíts magadon!

Beszélgessek a masszőrrel?

Egyáltalán nem kötelező! Bár az ágyon ellazulsz, de ez nem pszichoterápia! 🙂 Csak csukd be nyugodtan a szemed és lazíts! Természetesen vannak kivételek: az első alkalmak vagy a mélyszöveti és a sportmasszázs egy kicsit más, ott szükség van a visszajelzésre! A masszőrnek tudnia kell, nem okoz-e kellemetlen érzést vagy ne adj’ Isten fájdalmat. Amikor mindenképp szólnod kell: Kérdésed van a masszázzsal kapcsolatban Túl meleg vagy túl hideg van a helyiségben Kényelmetlenséget vagy fájdalmat érzel

Honnan tudom, hogy „igazi” masszázst kapok?

Ha új helyet / új masszőrt szeretnél kipróbálni és nem valamelyik jó barátod vagy ismerősöd ajánlotta mindenképp telefonálj oda előbb és kérdezz! Ha a kérdésekre nem vagy nem jól, nem szakszerűen és nem türelemmel válaszolnak, ha nem érdeklődnek a panaszaidról vagy a kívánságaidról, ha nem tájékoztatnak a leggyakoribb ellenjavallatokról (pl. nem érdeklődnek a udvariasan a korodról, vérnyomásodról, visszerekről, friss műtétekről, stb.) akkor alaposan fontold meg, hogy vállalod-e az új helyet.

Úgy érzem, nem elég erősen masszíroznak, de nem akarom a masszőr technikáját kifogásolni. Mit csináljak?

Beszélj vele nyíltan, ám ne felejtsd, az csak egy (rossz) mítosz, hogy a masszázs csak akkor használ, ha fáj. Annyiféle masszázs-típust ismerünk már és közülük sokban semmi szerepe nincs a nagy nyomásnak vagy fájdalomnak. Sőt, a túl nagy fájdalom hatására az izmok begörcsölhetnek. Egy hüvelykujj-szabály: az általad "beállított" tízes skálán a fájdalom sose legyen nagyobb hatos-hetes erősségűnél!

Mi van, ha elsőre nem szimpatikus a masszőr?

Ahány masszőr, annyiféle személyiség és érintés / masszázs-fogás / masszázs dinamika. Lehetséges, hogy két masszőr ugyanazzal a módszerrel dolgozik, mégis más vele a masszázs, hiszen a masszőr legfőbb munkaeszköze önmaga. Biztos érezted már úgy egy orvosnál járva, hogy teljesen őszinte lehetsz hozzá, vagy éppen ellenkezőleg, hogy valamiért nem tudsz megnyílni neki, nem passzoltok össze. Ugyanígy van ez a masszőrnél is. Ha más a személyiségetek, és úgy érzed, nem tudsz, vagy nem szeretnél vele dolgozni, semmi gond! Beszéld meg vele, segít keresni más lehetőséget. Az első alkalmak után egyébként az alkalmazott módszert is megbeszélitek, és így kiderülhet, hogy egy másik masszázstípus sokkal hatékonyabb / élvezetesebb lenne a számodra, melyben ő nem jártas. Ilyenkor is segít, továbbirányít a megfelelő helyre.

A masszőrök is járnak masszőrhöz?

Igen, hiszen egyrészt nekik is vannak problémáik! 🙂 Másrészt szükséges a „gyakorlati továbbképzés”: a másik masszőr saját ötleteivel és fogásainak bemutatásával segíthet a fejlődésben, így a masszőr folyamatosan tovább képezi önmagát szakmailag, ami fontos ahhoz, hogy jól tudjon segíteni.

 

Share