Kismama masszázs

Mit mondanak a masszázsról terhesség alatt?

Régóta elterjedt és bevett elővigyázatossági tanács, hogy terhesség alatt a kismama nem masszírozható, mert azzal, hogy vérbőséget okoz, vetélést indíthat el. Pedig a derék, csípő és egész hátizomzat ekkor a leginkább igénybe vett testrésze a leendő anyukának és mindinkább azzá válik az idő előrehaladtával. Mégis sok orvos ma is tiltja és nem javasolja.

Érdekes módon sok nyugat-európai országban viszont már terápiaként is felírják a kismamák számára. A pihentető és célzott lazító gyógymasszázs egy teljesen egészséges terhességgel állapotos kismama számára nem jelent több kockázatot, mint a napi egyéb terhelés, napi tevékenységek. 

A masszázs alatt nemcsak a kismama lelke, hanem a babájé is megnyugszik.

A masszázs kismamák számára követi a hagyományos gyógymasszázs elemeit, de bizonyos fogások a hagyományos technikák elemeiből elmaradnak, ezt a masszőrnek tudnia kell, mivel nem okoz vérbőséget a kismedencei tájékon, pontosan a magzat védelme érdekében. Tehát a vetélés kockázatát elkerülő masszázsfogásokkal lazítja fel az elnehezült izmokat. 
A masszázs ellazít, és segít az elalvásban. Mindemellett a test átalakulásával összefüggő csípőfájdalom is kezelhető a masszázs segítségével. 

A várandós nők lába és bokája megduzzadhat, mivel vérük térfogata 40%-kal nő. A masszázs azért is hatékony ezekben az esetekben, mert megkönnyíti a szív munkáját. 

A test minden részére kiterjedő kezelés egyik legfontosabb eredménye – a stresszűzésen túl – a méregtelenítés, aminek kedvező “mellékhatása”, hogy lényegesen javul a kismama közérzete. Ez pedig lehetővé teszi az új, pocakos külső 
könnyebb elfogadását is.

Masszázs hatásai:

 • enyhíti a stresszt
 • csökkenti a stresszt a test energia pályáinak felszabadításával
 • csillapítja a fájdalmat
 • javítja a terhesség melleti gerinctartást
 • megszűnteti a feszültséget, a fáradtságot
 • megkönnyíti az ellazulást és a stressz oldását
 • oldja az izomgörcsöket
 • enyhíti a székrekedést, és a gyomorégést
 • segíti a káros anyagcseretermékek kiválasztását
 • csökkenti a káros folyadék visszatartását

Kismama masszázs módjainak lehetőségei:

 1. “száraz” masszázs fekvő helyzetben (háton fekvésben)
 2. olajos masszázs (olajok megválasztása)
 3. masszázs ülő helyzetben
 4. masszázs oldalt fekvésben
 5. láb masszázs

A teherbeesés előtt

A masszázst már a teherbeesés előtt is érdemes alkalmazni, mert előkészíti a szervezetet a terhességre. 
A gyermeket tervező párok esetén minkét leendő szülőnek segít az egészség fenntartásában. 
Az egészséges, jól felkészített szervezet viszont jobban tud alkalmazkodni később a terhességhez is.

A masszázs a terhesség különböző fázisaiban:

 • A várandósság korai szakaszában (az első 3 hónap) a magzat még különösen érzékeny, ezért csak akkor masszírozzuk, ha már előzőleg is rendszeresen kapott thai masszázst (csak a páciens saját felelősségére, a masszőr védelme miatt)Vetélési kockázat!!!
 • A második trimeszter (4-6. hónap) ideje alatt a növekvő terhelés hatására a deréktájék igénybevétele megnő, víz visszatartási problémák jelentkeznek.
 • A 12. héttől már lehet oldalfekvésben masszírozni a kismama hátát, csípőjét és megkezdődhet a nyirokrendszer keringésének helyreállítása.
 • 7. hónaptól a szülésig (faros fekvésű baba megfordítása) csak gyógyászati!!!

A szülés előtti hónapokban:

A masszázs megkönnyíti a szülést is mivel az izom ellazulását segíti, csökkenti a kóros izomtónust, izomfeszülést. A masszázs alatt a légzés mélyebb és oldottabb lesz, vérnyomásunk stabilizálódik, ez is javítja a koncentrációs és relaxációs képességet.

Szülés után:

A szülés után, szoptatás közben a hátizmok terhelése fokozott, így a szülést követő második hónaptól ismételten ajánlott a masszázs. Minden, amit eszünk és iszunk még ebben az állapotban is bekerül a baba szervezetébe. Meg kell említeni a szülés utáni depressziós állapotot, melyet nagy mértékben elkerülhetünk, ha heti egy aromaterápiás masszázst választunk.

Share