Tradicionális Thai Masszázs

Ma alapvetően két irányzatot különböztetünk meg, ha masszázsról van szó. Az egyik a hagyományosabb vonulat, ide tartozik a frissítő-, svéd-, sport- és gyógymasszázs, illetve az úgynevezett alternatív masszázs és mozgásterápiákat felölető csoport is.

Az alternatív masszázsok tulajdonképpen azok a technikák, amelyek a testet egységként kezelik. Ezek a masszázsfajták egységes egésznek tekintik a fizikai és a szellemi testet. Beindítják a szervezet öngyógyító mechanizmusát.

A gyógymasszázzsal szemben, mely adott panaszokat gyógyít, testi fájdalmakat kezel, az alternatív masszázstechnikák az egész test harmonizálásával fejtik ki hatásukat.


A legelterjedtebb alternatív masszázstechnika az akupresszúrás, azazpontnyomásos technikán alapuló thai masszázs.


Tradicionális thai masszázs:


Az egyik legrégibb, legnépszerűbb és leghatékonyabb keleti gyógymód szerte a világon a híres thai masszázs. 


Nuad Thai Thaiul, illetve nuad phan-baran, amelynek jelentése, az ősi masszázs. 2500 év alatt több száz emberöltőn keresztűl kipróbált módszerek alapján tanulták és adták tovább a mai napig. 

A nyugati maszázstechnikákkal ellentétben a thai masszázsnál nem az izomzat megdologzása az elsődleges cél, hanem a test energiáinak aktivizálása, ritmikus akupresszúrás nyomásokkal, végig a test energiavonalai mentén. Ha az ember egészséges, az életenergia akadálytalanul áramlik, viszont ha elzáródik, az energiaáramlás zavara hosszabb távon különböző betegségek okozója is lehet. 


Az egész testen alkalmazott eljárásnak sajátos koreográfiája van.


Az energiablokkok felszabadítása által helyreáll a test harmónoája, aktivizálódik öngyógyító ereje, erősödik ezáltal az immunrendszer, megszabadít a feszültségektől, könnyűnek, felszabadultnak érezzük magunkat.
A masszírozást a földön végzik. Ennek az a filozófiai oka, hogy a masszőrnek és a páciensnek egy szinten kell lennie. Nagyon praktikus is mert megkönnyíti a masszírozást. A masszőr az erőkifejtéshez nem az izomerejét, hanem a testsúlyát és technikai elemeket használ. Nem kell hozzá semmilyen felszerelés, bárhol végezhető.

A sokoldalú kezelés a teljes testet átmasszírozó, a testi és lelki egyensúlyt visszaállító, gyógyító foglalkozás.

Néhágy területen a thai masszázs gyógyító hatása messze feülmúlja a konvencionális nyugati orvosi terápiákat, mint pl.: az asztma, székrekedés, vállmerevedés, szívinfarktus utáni regenerálódás, a végtagok mozgékonyságának helyreállítása agyvérzés után. 


A thai masszázs a test egészében futó tíz fő láthatatlan energiavonal elméletén alapszik. 


A jógafilozófia szerint az életenergiát, a belélegzett levegővel és az elfogyasztott étellel vesszük magunkhoz. Ezt az éltető energiát az energiacsatornák szállítják szerte a szervezetben. A vezetékekből a thai masszázsban tizet használunk, melyeken különösen fontos akupresszúrás pontok vannak. Ezeknek a vonalaknak és pontoknak a maszírozásával képesek vagyunk kezelni jó néhány betegséget és csökkenteni a fájdalmakat. A tíz fő energiavezeték elég ahhoz, hogy egy praktikus kezelést adjunk az egész test és a belső szervek számára, Ha az energiaáramlás zavart, az energia nem tud megfelelően szétterjedni a testben, ami előbb-utóbb rendellenességekhez, betegséghez vezet.


Az energiavonalak masszírozása áttöri a blokkokat, stimulálja annak szabad áramlását, és segít az általános jó közérzet visszaállításában. Az enerigavezetékek ugyanazok, mint a kínai rendszerben meridiánnak nevezett energiavezetékek.


Több ezer ennergiavezeték hálózza be az embert, s ebből választanak ki az erre érzékenyek néhány fontosnak ítélt vonalat, s rögzítik azt gyógyító rendszerükben. A kiválasztot vezetékek nem mindig fedik egymást a különboző rendszerekben.


Vannak átfedések és eltérések. Úgy tűnik, mindegyik rendszer működik, s mindnek megvan a maga specialitása, a legjobb hatásterülete. 


A nyugati masszázsstílusokhoz képest a tradicionális thai masszázsban elsődlegesen nem a fizikai testtel dolgozunk, hanem energiatesttel. Az izmok gyúrása, mely a nyugati masszázs jellemzője, nincs meg a thai masszázsban. Ehelyett energiapontokat nyomunk és energiavonalakon megyünk végig, nyomkodással. Másrészt sok nyújtó gyakorlatot végzünk a kliensen, melyeket úgyis hívhatunk, hogy alkalmazott hatha jóga. 

A nyújtó- és feszítő fogások valamennyi izületet és izomcsoportot "átdolgozzák", megszüntetik az izületekben lévő energiablokkokat. A vér- és nyirokkeringést serkentő masszázs eredménye, a koncentráció és a teljesítőképesség javulása, a stresszoldás, és az izomsejtek gyorsabb regenerációja.

Hatóterületei:
– az izmok
– az izületek
– a kötőszövet
– a vegetatív idegrendszer
– a belső szervek
– a vérkeringés
– az energiavonalak
– az energiapontok
Hatásai:
– relaxáló
– nyugtató
– pihentető
– kikapcsoló
– ellazító
– feszültség- és fájdalomcsökkentő
– egészségmegőrző
– pszichoszomatikus terápiás
– A thai masszázs a teljes emberre hatással van, anatómiai és fiziológiai szinten.
– A csontváz- és izomrendszerünket aktivizálja.
– Az emésztő- és légzrendszerre rendkívül jó hatással van.
– Fokozza a vérkeringést és a nyirokkeringést is, ezáltal segíti a salakanyagok eltávolítását, és a szervezetre méregtelenítő hatással van.
– Javítja a szervezet idegi működését, szabályozza a hormonrendszer működését.
– Lecsendesíti a testet és az elmét. A hintázó mozgás utánozza a koponyai ritmust, ami visszhangzik minden izületben és a gerincben.
– Hatással van a perifériás idegrendszerre, mely tartalmazza az érzékelési és mozgató idegeket, a koponya és gerinc idegeket.
– A gerinc idegeire kifejtett nyomásnak fájdalom csökkentő és hőmérséklet szábályozó hatása van.
– Minden testrészt, minden porcikát megdolgoztat.
– Mozgósítja testünk természetes gyógyító erejét, minden érintés után érezzük a gyógyító frissítő energiát.
– Mentális nyugalmat és az izomfeszültségek élvezetes felszabadulását adja.
– Javítja a sportteljesítményt.
– Megszűnik az isiász és a fejfájás.
– Jó érzést és boldogságérzetet ad.
– Különleges hatása a testnek és a szellemnek olyan részeit is eléri, amelyet más technika nem érint.
– Rendszeres alkalmazása jó közérzetet biztosít, emelett kíváló gyógyhatása van a szív- és érrendszeri, emésztőrendszeri és mozgásszervi megbetegedések megelőzésére és kezelésére.


A masszázs lényege, hogy a különböző testrészek gyúró, simogató, nyomkodó kezelésével a szervezetben olyan ingereket váltanak ki, amelyek a betegségeket, fájdalmakat képesek megszüntetni, enyhíteni. Keleten a gyógyításban ma is kisebb a gyógyszeres kezelés súlya, viszont máig nagy tekintélynek örvendenek a hagyományos masszázstechnikák. 

A nyugati kultúrában elsősorban a test frissítésére és kevésbé a gyógyításra alkalmazzák. A "wellnes & fitness" életmód térhódításával azonban nemcsak újra felfedezték a rég elfelejtett masszázsfajtákat, de nagyon divatosak is lettek ezek a keleti módszerek.

Kinek ajánlott?

Mindenkinek javasolt jótékony hatása miatt, ha nem áll fenn valamilyen ellenjavallat. Különösen fontos a masszázs ezen fajtája a stresszes életmódot folytatók számára, és azoknak, akikenk alvászavaraik vannak. Sokat segíthet azok számára a rendszeresen végzett masszírozás, akiknek mozgásszervi panasza, vagy izületi problémája van.

Ellenjavalaltok:
– visszér és trombózis
– daganatos megbetegedések
– szívelégtelenség
– gyulladás
– alkoholos, drogos állapot
– lázas állapot
– bőrproblémák (ekcéma ill. pikkelysömör esetén csak száraz masszázs!)
– epilepszia, súlyos asztma
– sérülések, törések
– terhesség 1-3 hónapig
– menstruáció
– közvetlen evés után
– fertőzések


A masszázs egy ősi természetes gyógyító módszer. Napjainkban is nagyon népszerű és hasznos, mert biztonságos, nincsenek mellékhatásai és nem mérgező vagy ártalmas az egészségre.

Share