Kismama masszázs

A kismama masszázsnál nem az izomzat megdolgozása az elsődleges cél, hanem a test energiáinak aktivizálása, ritmikus akupresszúrás nyomásokkal végig a test energiavonalai mentén, valamint a relaxáció elősegítése a feszült területek oldásával.

A masszázs alatt nemcsak a kismama lelke, hanem a babájé is megnyugszik.

A masszázs kismamák számára követi a hagyományos gyógymasszázs elemeit, de bizonyos fogások a hagyományos technikák elemeiből elmaradnak, ezt a masszőrnek tudnia kell, mivel nem okoz vérbőséget a kismedencei tájékon, pontosan a magzat védelme érdekében. Tehát a vetélés kockázatát elkerülő masszázsfogásokkal lazítja fel az elnehezült izmokat. 

A masszázs ellazít, és segít az elalvásban. Mindemellett a test átalakulásával összefüggő csípőfájdalom is kezelhető a masszázs segítségével. 

A várandós nők lába és bokája megduzzadhat, mivel vérük térfogata 40%-kal nő. A masszázs azért is hatékony ezekben az esetekben, mert megkönnyíti a szív munkáját. 

A test minden részére kiterjedő kezelés egyik legfontosabb eredménye – a stresszűzésen túl – a méregtelenítés, aminek kedvező "mellékhatása", hogy lényegesen javul a kismama közérzete. Ez pedig lehetővé teszi az új, pocakos külső könnyebb elfogadását is.

 

 Masszázs hatásai:

– enyhíti a stresszt

– csökkenti a stresszt a test energia pályáinak felszabadításával

– csillapítja a fájdalmat

– javítja a terhesség melleti gerinctartást

– megszűnteti a feszültséget, a fáradtságot

– megkönnyíti az ellazulást és a stressz oldását

– oldja az izomgörcsöket

– enyhíti a székrekedést, és a gyomorégést

– segíti a káros anyagcseretermékek kiválasztását

– csökkenti a káros folyadék visszatartását

 

A teherbeesés előtt

A thai masszázst már a teherbeesés előtt is érdemes alkalmazni, mert előkészíti a szervezetet a terhességre. A gyermeket tervező párok esetén minkét leendő szülőnek segít az egészség fenntartásában. Az egészséges,jól felkészített szervezet viszont jobban tud alkalmazkodni később a terhességhez is.

 

A masszázs a terhesség különböző fázisaiban:

– A várandósság korai szakaszában (az első 3 hónap) a magzat még különösen érzékeny, ezért csak akkor masszírozzuk,ha már előzőleg is rendszeresen kapott masszázst (csak a páciens saját feleősségére, a masszőr védelme miatt)Vetélési kockázat!!!

– A második trimeszter (4-6. hónap) ideje alatt a növekvő terhelés hatására a deréktájék igénybevétele megnő, vízvisszatartási problémák jelentkeznek.

– a 12. héttől már lehet oldalfekvésben masszírozni a kismama hátát, csípőjét és megkezdődhet a nyirokrendszer keringésének helyreállítása.

– 7. hónaptól a szülésig (faros fekvésű baba megfordítása) csak gyógyászati!!!

    A szülésnél:

A masszázs megkönnyíti a szülést is mivel az izom ellazulását segíti, csökkenti a kóros izomtónust, izomfeszülést. A masszázs alatt a légzés mélyebb és oldottab lesz, vérnyomásunk stabilizálódik, ez is javítja a koncentrációs és relaxációs képességet.

Szülés után:

A szülés után, szoptatás közben a hátizmok terhelése fokozott, így a szülést követő második hónaptól ismételten ajánlott a masszázs. Minden, amit eszünk és iszunk még ebben az állapotban is bekerül a baba szervezetébe. Meg kell említeni a szülés utáni depressziós állapotot, melyet nagy mértékben elkerülhetünk, ha heti egy aromaterápiás masszázst választunk.

Share