Migrén elleni masszázs

 

A migrén a lakosság kb. 10-12 %-ánál fordul elő. Az idő előrehaladtával annyi környezeti hatás ér minket, hogy ez az arány növekszik. Kezelése gyakran igen nehéz, a gyógyszereket általában egyéb kezelésekkel kell kiegészíteni.

 

Azokban az esetekben, ahol a gyógyszerek nem hatnak eléggé, esetleg mellékhatások jelentkeznek, sikerrel alkalmazhatjuk a speciális migrén-masszázst. 
A legtöbb esetben minden fejben tapasztalható fájdalmat bedobálunk a fejfájás csoportba, a helyzet nem ennyire egyszerű – nem lehet minden fejfájást egy kalap alá venni, vannak fajtái. 
A legalapvetőbb csoportosítás szerint az alábbi három fajtát különböztetünk meg:

Kísérő fejfájás: mint nevében is szerepel, valamilyen egyéb betegség kísérőjeként jelentkezik, mint tünet.

Tenziós fejfájás: ez a leggyakoribb, közepesen erős, és bármikor önmagában megjelenhet. Legnagyobb hátránya, hogy nem fáj annyira, hogy ágyba kényszerülj, viszont ahhoz eléggé, hogy semmilyen tevékenységet ne tudj száz százalékosan végrehajtani.
Migrén: a legerősebb fejfájástípus, mely akár napokig is eltarthat. Egy erősebb rohamtól a beteg még a szemét is nehezen nyitja ki. Ilyenkor sötétben, csendes helyen kell feküdni, néha vizes borogatással kell kísérni a szenvedéses időszakot. 
Sokszor nehéz eldönteni, hogy valakinek nagyon erős tenziós fejfájása vagy migrénje van. De mindenképpen megéri utánajárni, hiszen nem ugyanúgy kell kezelni a két fejfájástípust.

 

 

 

A migrén általános tünetei az alábbiak:

– látászavar

– szem előtt ugráló körök vagy vonalak

– többnyire az egyik szem fölött kezdődő heves fejfájás

– fokozott fény- és zajérzékenység

– féloldali arczsibbadás vagy bizsergés

– rosszullét és hányinger

– arcpír

– a halántéki artéria megduzzad és lüktet

– hasi görcsök

– hasmenés és erős vizelési inger

– szívdobogásérzés.


Kezelése
A migrén kezelése sokszor rettentő nehéz feladat, hiszen sok beteg nem találja a számára megfelelő gyógyszert. Enyhébb esetekben esetleg megoldást nyújthatnak a vény nélkül kapható fejfájás-csillapítók, de általában egy egész doboznyi sem lenne elegendő a migrénes fejfájás enyhítésére. Komolyabb rohamok esetén mindig az orvos által 
előírt készítményt érdemes beszedni, hiszen még ennek van a legerősebb hatása.
A gyógyszerek azonban csak ideig-óráig segítenek, a végleges megoldást szinte teljes bizonyossággal nem ezek jelentik… Hanem a masszázs!

A migrénes fejfájás kezelhető és megelőzhető, masszázzsal.

 

 

Megelőzés: A masszázs bámulatosan hatékony lehet a fejfájás és migrén ellen. Ha tudod, hogy gyakran vagy ritkán előjön a migrénes fejfájásod, akkor először egy többalkalmas kezelésen vegyél részt, majd elég néha visszatérned a masszőrhöz, hogy ne térjen vissza ez a szörnyű fejfájás.
Számos orvos véleménye szerint a fejfájást az okozza, hogy az agyba be- illetve az agyból kivezető véredényekben megváltozik a vérnyomás, mert a merev izmok összeszorítják azokat. Ha fellazítjuk az izmokat, a vér akadálytalanul áramlik és a fejfájás megszűnik. 

A helytelen testtartás, a munkahelyi stressz következtében megfeszülnek a nyak- és vállizmok, később ezek a problémák migrénes fejfájást, ingerültséget, tolerancia képesség gyengülését és hátfájást okozhatnak. A migrén masszázs olyan, 
rövid ideig tartó módszer, amely képes a túlzottan igénybevett vállakat felfrissíteni, javítja az általános közérzetet, felgyorsítja a vérkeringést, elmulasztja a fejfájást, ezzel növeli a stressztűrő és koncentráló képességet is.

 

 

Aromaterápiával is kiegészíthetjük a kezelést (pl. levendula -, rózsa- vagy citromolaj)
Tüneti kezelésre alkalmasak még a gyógyszereken kívül a teák és a gyógynövények is. Borsmentát és citromfüvet használj. Ezek friss leveleit törd meg kissé, forrázd le, és ha már ihatóra hűlt, akkor ízesítsd mézzel. Legalább 3 dl teát kell ahhoz elfogyasztanod, hogy a fejfájás elmúljon. A citromfű és a menta a legtöbb zöldségesnél cserépben kapható. Így akár az íróasztalodon is tarthatsz belőlük.


Ajánlott időtartam: 
– 20 perc 3500 Ft

Share

Vélemény, hozzászólás?